فاکتورهای تشدید و کاهش مسمومیت زنبور عسل


فصل بهار زنبوران عسل به علت برخی شرایط محیطی دچار مسمویت‌هایی می شوند که بعضی از این مسمومیت‌ها شدید و بعضی خفیف است.

فاکتورهایی که در تشدید مسمومیت زنبوران عسل موثرند عبارتند از:
•    سمپاشی روی گیاهان گلدار
•    مدت باقی ماندن سموم روی گلها و درختان
•    درجه حرارت هوا
•    سمپاشی در زمان اوج فعالیت زنبوران
•    فرمولاسیون سم
•    میزان جمعیت و قدرت کلنی
•    فاصله کلنی تا محل سمپاشی در مزرعه
•    تعداد پرواز گردشی زنبوران
•    نوع انتخابی بودن سم
•    روش استعمال سم


راهکارهای کاهش خطرات مسمومیت در زنبوران عسل عبارتند از:
•    انتخاب محل کم خطر برای استقرار زنبورستان
•     استفاده از برنامه های آموزشی و اطلاع‌رسانی
•    نگه داشتن زنبوران در درون کندو در زمان سمپاشی
•    جابجایی کندوها به محلی امن
•    کمک به کلنی‌های مسموم شده ( تغذیه با گرده یا جانشین گرده، شربت شکر، تهیه آب سالم، افزودن زنبوران بالغ یا نوزاد، ادغام کلنی‌های ضعیف، حفاظت کلنی‌ها در برابر سرما و گرما)
•    مصرف سموم کم خطر
•    استفاده از راههای کم خطر مصرف سموم (تزریق سموم سیستمیک در خاک، سمپاشی زمینی به جای سمپاشی هوایی)
•    استفاده از فرمولاسیون کم خطر (گرانولها)
•    سمپاشی در اواخر روز در هنگام غروب
•    حذف علف‌های هرز گلدار زیر درختان میوه در زمان سمپاشی باغات
•    استفاده از سموم انتخابی و برنامه‌های مدیریت تلفیقی آفات
•    ذخیره نمودن سموم در محل‌هایی خارج از دسترس زنبوران
•    سمپاشی در هنگام نیاز و در صورت رسیدن جمعیت آفت به آستانه زیان اقتصادی